Az internetes akadálymentesítésről (Infoalap)

Az elmúlt időszakban több szervezet is megkereste alapítványunkat vagy más vakügyi szervezeteket, hogyan tudná akadálymentessé tenni honlapját. A kérdés rendszerint a vakbarát változat kialakítására vonatkozott, de így legalább alkalmunk nyílt elmagyarázni, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés elve kifejezetten ellene szól a vakbarát verziók létrehozásának.

Az egyenlő esélyű hozzáférés ugyanis az interneten sem csak a látássérültekről szól. Legalább ennyire vonatkozik azokra, akik nem hallanak, akik nehezen értik meg a leírt szöveget, akiknek csak egy keze van a gépeléshez, vagy esetleg egy sincs. Gondolni kell azokra is, akik túl idősek vagy túl fiatalok a számítógép rutinos használatához, vagy akiknek nincs pénze modern számítógépre és nagy méretű monitorra, és azokra is, akik mobiltelefonról, a buszmegállóban állva szeretnének utánanézni valamilyen információnak.

Természetesen nem lehet minden felhasználói csoport számára más-más verziókat létrehozni az adott honlapból. A jó megoldás ezért az integráltan akadálymentes honlap létrehozása, amelyhez a W3C szervezet Web Accessibility Guidelines 2.0 nyújt segítséget. Ez az útmutató minden hátrányos helyzetű felhasználói csoport igényeit figyelembe veszi. Alapítványunk és egyre több partner szervezetünk is ezt ajánlja, illetve előbb-utóbb az uniós előírás is ennek betartása lesz. Magyarul is bárki számára elérhető a W3C Magyar Iroda honlapján.

Tudni kell azonban, hogy az akadálymentességet viszonylag nehéz elismertetni. A honlapok tartalma ugyanis bármikor megváltozhat, és egy újonnan, hibásan felkerült tartalmi elem bármelyik percben kizárhat egyes felhasználókat az egyenlő esélyű hozzáférésből. A megoldás éppen ezért az oktatás: az akadálymentesség elveinek folyamatos betartása, amit a programozóknak és a tartalmi szerkesztőknek egyaránt meg kell ismernie.

Szatmári Péter
Infoalap, 2010. február 5.

One thought on “Az internetes akadálymentesítésről (Infoalap)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük